Bont zandoogje

Bont zandoogje

Het Bont zandoogje (Pararge aegeria) is een bruine vlinder met gele vlekken. Aan de rand van de vleugels heeft de vlinder zwarte oogvlekken met een witte stip erin.

Het Bont zandoogje is een veelvoorkomende vlinder, die je in heel Nederland kunt tegenkomen. Je vindt hem vaak langs bosranden, maar ook in tuinen en parken komt hij graag even zonnen. Het Bont zandoogje hoort tot de familie van de zandoogjes.

De vrouwtjes van het Bont zandoogje hebben grotere gele vlekken dan de mannetjes. Bij de oogvlekken aan de onderkant van de achterste vleugels is dat goed te zien. Bij de mannetjes zijn de oogvlekken omringd door een smalle gele ring, terwijl er bij de vrouwtjes een groot breed geel vlak omheen zit.

Het bont zandoogje is een van de weinige vlinders die erop vooruitgaat. Een geschikt natuurbeheer voor het Bont zandoogje moet open plekken of brede paden in bossen en een mantel- en zoomvegetatie aan de bosranden creëren. Aan de bosranden kan een gefaseerd maaibeheer toegepast worden om eitjes, rupsen of poppen niet samen met het maaisel te verwijderen en om in voldoende nectar te voorzien. Plekjes om te zonnen zijn ook belangrijk.

Latijnse naam: Pararge aegeria

Familie: aurelia’s (Nymphalidae)

Onderfamilie: zandoogjes (Satyrinae)

Zeldzaamheid: algemeen

Vleugelgrootte: 19 – 22 mm

Vliegtijd: eind maart t/m oktober

Waar te vinden: heel Nederland

Aantal generaties: 3

Overwintert als: rups

Leefomgeving: bos en tuinen en parken in een bosrijke omgeving

Terug naar Kennis
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram